Thuisbatterij kosten

Wat zijn de thuisbatterij kosten in 2023? En hoe zijn deze kosten opgebouwd? Installatie, omvormer, aanschaf. Per merk. En per kWh?

Ga meteen naar:

Thuisbatterij kosten

Thuisbatterij kosten (aanschaf + installatie + omvormer)

Als je op zoek bent naar manieren om de energie-efficiëntie van je woning te verbeteren, dan kan een thuisbatterij wellicht interessant zijn. Met een thuisbatterij kun je zelf opgewekte energie opslaan en gebruiken op momenten dat de zon niet schijnt of de wind niet waait. Zo kun je besparen op je energierekening en je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet verminderen. Maar wat zijn nu eigenlijk de kosten van een thuisbatterij?

1. Aanschafkosten van de batterij:

De aanschafkosten van de batterij variëren afhankelijk van de grootte en het type batterij dat je kiest. Over het algemeen kun je rekening houden met een investering van ongeveer €2.500 tot €8.000 voor de batterij zelf.

2. Installatiekosten:

De installatiekosten zijn afhankelijk van de grootte en het type batterij, de complexiteit van de installatie en de locatie van de installatie. Gemiddeld kun je rekening houden met een bedrag van ongeveer €500 tot €1.500 voor de installatiekosten.

3. Omvormer:

Een omvormer is nodig om de gelijkstroom die wordt opgeslagen in de batterij om te zetten in wisselstroom die kan worden gebruikt in huis. De kosten van de omvormer variëren afhankelijk van het type en de grootte van de batterij en de complexiteit van de installatie. Gemiddeld kun je rekening houden met een bedrag van ongeveer €1.000 tot €2.000 voor de omvormer.

Thuisbatterij kosten per kWh

Capaciteit Kosten
Thuisbatterij van 3 kWh
€4000
Thuisbatterij van 8 kWh
€5000 tot €8000
Thuisbatterij van 13 kWh
€10000

Thuisbatterij kosten van populaire modellen

Hieronder vind je een overzicht van enkele van de meest populaire thuisbatterij modellen en hun richtprijzen. Let op, prijzen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de batterij, het type technologie en de installatiekosten.

Laten we eens kijken naar enkele populaire modellen en hun prijsbereik:

  1. Tesla Powerwall 
    De Tesla Powerwall is waarschijnlijk de meest bekende thuisbatterij en wordt geproduceerd door Tesla. Je kunt een enkele Powerwall batterij krijgen vanaf ongeveer € 6.000, afhankelijk van waar je woont en de kosten voor installatie.

  2. LG Chem RESU
    De LG Chem RESU-serie is een populaire keuze voor thuisbatterijen vanwege hun hoge energiedichtheid en betrouwbaarheid. Een enkele RESU-batterij begint bij ongeveer € 5.000, afhankelijk van het model en de installatiekosten.

  3. Sonnen Batterie
    De Sonnen Batterie is een Duitse thuisbatterij die een groot aantal functies biedt, waaronder energieopslag, beheer en stroomvoorziening. De prijs van een enkele Sonnen Batterie begint bij ongeveer € 7.000, afhankelijk van de grootte en de installatiekosten.

  4. Enphase Encharge
    De Enphase Encharge is een lithium-ion-batterij die kan worden geïnstalleerd als een stand-alone oplossing of als onderdeel van een Enphase-zonnesysteem. Je kunt een Encharge-batterij krijgen vanaf ongeveer € 2.500, afhankelijk van de grootte en de installatiekosten.

  5. BYD B-Box
    De BYD B-Box is een modulair thuisbatterijsysteem dat kan worden aangepast aan verschillende behoeften. Een enkele BYD B-Box begint bij ongeveer € 2.500, afhankelijk van de grootte en de installatiekosten.

Factoren die thuisbatterij kosten bepalen

De kosten van een thuisbatterij zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de capaciteit van de batterij, het merk en het type batterij, en de installatiekosten. Over het algemeen kun je rekening houden met een investering van enkele duizenden euro’s voor een thuisbatterij.

Besparingen op energierekening en subsidies

Het is echter belangrijk om te realiseren dat de kosten van een thuisbatterij in de loop der tijd kunnen worden terugverdiend door besparingen op de energierekening en eventuele subsidies of belastingvoordelen.

Dalende kosten van thuisbatterijen

Een belangrijk aspect om in gedachten te houden bij de kosten van een thuisbatterij is dat de prijzen van deze batterijen de laatste jaren sterk zijn gedaald. Dit komt doordat de vraag naar thuisbatterijen wereldwijd toeneemt en de productiekosten dalen. Hierdoor wordt de aanschaf van een thuisbatterij steeds betaalbaarder.

Overwegingen bij het kopen van een thuisaccu

Als je overweegt om een thuisbatterij aan te schaffen, is het verstandig om je goed te laten informeren over de verschillende mogelijkheden en de kosten. Daarnaast kan het raadzaam zijn om offertes aan te vragen bij meerdere installateurs, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen en de beste prijs-kwaliteitverhouding kunt vinden.

Conclusie: investering op de lange termijn

In het algemeen kan gesteld worden dat de kosten van een thuisbatterij een investering op de lange termijn zijn, waarbij je in de loop der tijd besparingen op de energierekening kunt realiseren. Als je dus wilt investeren in de energie-efficiëntie van je woning en bijdragen aan een duurzamere toekomst, dan is een thuisbatterij zeker het overwegen waard.

Krijg gratis thuisbatterij advies

In contact komen?

Neem contact op.

Thuisbatterij advies kopen thuisaccu