Thuisbatterij kopen of leasen

Thuisbatterij kopen of leasen? Wat is het meest interessant in jouw situatie? Bereken en vergelijk.

Ga meteen naar:

Thuisbatterij kopen of leasen? 

Met een thuisbatterij kun je jouw overtollige zonne-energie opslaan. Zo ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet, waardoor je minder snel in het donker komt te zitten. Ook zou je tijdens piekuren terug kunnen leveren om zo iets bij te verdienen op jouw opgewekte stroom. En doordat je meer opgewekte elektriciteit zelf benut, verdien je jouw zonnepanelen sneller terug. Op dit moment liggen de prijzen van thuisbatterijen nog erg hoog. Daardoor is de terugverdientijd vaak langer dan de levensduur van de batterij. Dus wat is interessanter: kopen of leasen? We zetten de kosten en het rendement voor je op een rijtje. 

Thuisbatterij kopen

Om te besluiten of je een thuisbatterij gaat kopen of leasen, is het eerst belangrijk om te weten wat je betaalt voor een thuisbatterij. Dit hangt af van veel factoren, maar je kunt als grove vuistregel onderstaande tabel gebruiken.

 

Opwekvermogen zonnepanelen Capaciteit thuisbatterij Prijs (incl. omvormer en plaatsing)
3 kWp
3,5 - 5 kWh
€4.500 - €5.400
5 kWp
6 - 8 kWh
€4.800 - €9.000
7 kWp
8 - 10 kWh
€9.000 - €12.000
9 kWp
11 - 14 kWh
€12.000 - €14.000

Voordelen thuisbatterij kopen

+ Thuisbatterij is jouw eigendom

+ Goedkoper dan leasen

+ Je zit niet vast aan een contract, dus kunt flexibeler omgaan met veranderingen in je thuissituatie

Nadelen thuisbatterij kopen

Grote investering

Jouw (spaar)geld kun je niet meer gebruiken om rente of rendement op te krijgen. 

Zelf verantwoordelijk voor onderhoud en reparaties

Thuisbatterij leasen of huren

Als je een thuisbatterij leaset of huurt wordt deze niet jouw eigendom. Je betaalt een huurbedrag in de maand en hebt geen omkijken naar onderhoud. En je hoeft niet in één keer een grote investering te doen in de thuisbatterij. Dan is het aan jou om te berekenen of je het maandbedrag aan huur terugverdient met de elektriciteit die het jou bespaart. 

Opwekvermogen zonnepanelen Capaciteit thuisbatterij Leasebedrag p.m. (incl. omvormer)
3 kWp
3,5 - 5 kWh
€65
5 kWp
6 - 8 kWh
€85
7 kWp
8 - 10 kWh
€100
9 kWp
11 - 14 kWh
€120

Voordelen thuisbatterij leasen

+ Geen grote investering nodig

+ Meteen profiteren van een lagere energierekening

+ Geen onverwachte (onderhouds)kosten

Nadelen thuisbatterij leasen

Je zit lang aan het huurcontract vast, meestal 10 tot 20 jaar.

Op de lange termijn is leasen duurder dan kopen

Geen grote investering nodig

Een thuisbatterij kopen is niet voor iedereen mogelijk. Leasen is mogelijk, ook als je geen grote berg geld klaar hebt liggen. Zo kun je toch profiteren van een thuisbatterij. Mocht je wel spaargeld hebben, kun je dit laten staan en profiteren van de rente, of dit geld beleggen voor rendement. 

Meteen een lagere energierekening

Je bent geen groot bedrag kwijt aan investering. Daarom heb je niet te maken met een terugverdientijd om je spaargeld weer aan te vullen. 

Geen onverwachte (onderhouds)kosten

Als je een thuisbatterij least,  betaal je niet voor onderhoud of technische problemen. Ook de omvormer wordt vaak kosteloos vervangen. Een omvormer gaat 10 tot 15 jaar mee. Je komt bij een thuisaccu  leasen dus niet voor onverwachte kosten te staan. 

Je zit lang aan het huurcontract vast

Ga je een thuisbatterij leasen, dan sluit je een contract af voor tien tot twintig jaar. In de tussentijd kan er veel veranderen in je leven. Een verhuizing, kinderen, of juist kinderen die uit huis gaan. Dit heeft natuurlijk weer invloed op je stroomverbruik. 

Een thuisbatterij leasen is uiteindelijk duurder dan kopen

Als je een thuisaccu least, is het een vorm van geld lenen. De verhuurder schiet het bedrag voor de thuisaccu voor, en jij betaalt deze per maand terug. Daarom betaal je over de hele duur van het contract vaak meer dan de eigenlijke kosten van de thuisaccu. Een thuisbatterij kopen is daardoor altijd goedkoper dan leasen of huren. 

Je kan er ook voor kiezen om de thuisaccu – na een tijdje huren – alsnog te kopen. Vaak staan daarvoor regelingen in het contract. Ook na afloop van de huurperiode kun je de thuisaccu vaak kopen.

Opwekvermogen zonnepanelen Capaciteit thuisbatterij Prijs (incl. BTW en plaatsing)
3 kWp
3,5 - 5 kWh
€4.500 - €5.400
5 kWp
6 - 8 kWh
€4.800 - €9.000
7 kWp
8 - 10 kWh
€9.000 - €12.000
9 kWp
11 - 14 kWh
€12.000 - €14.000

Wat kost thuisaccu kopen of leasen? 

Wat uiteindelijk de betere oplossing is, dat verschilt per situatie. Maar stel dat we als rekenvoorbeeld een thuisaccu van 5 kWh zouden nemen. 
 
Het leasebedrag met een looptijd van 15 jaar en een 3-fasen omvormer komt dan gemiddeld op €70,- per maand. Dat is over de gehele looptijd dus €12.600.
 
Stel dat je deze zelf zou aanschaffen dan betaal je €5.000 – 6.000 voor de batterij. En dan komen de kosten voor de omvormer en installatie daar nog bij. Je zult totaal dan rond de €9.000 euro betalen voor de installatie. Je bent dan dus goedkoper uit als je een thuisaccu koopt. 
 

Geen spaargeld, maar toch een thuisaccu kopen?

Als je geen eigen spaargeld kan of wil gebruiken voor de aanschaf van een thuisbatterij, kun je misschien gebruik maken van een energiebespaarlening. Het aflossen van zo’n lening kost minder dan het huren. Het is dan goed om bij jouw gemeente te checken welke thuisaccu binnen de lening valt en welke voorwaarden en rentes er gelden. Meestal is dit zo’n 1,5% tot 2%. 

Krijg gratis thuisbatterij advies

In contact komen?

Neem contact op.

Thuisbatterij advies kopen thuisaccu