5 interessante feiten over salderen

salderen zonnepanelen thuisbatterij

Zonnepanelen zijn een geweldige manier om duurzame energie op te wekken en je elektriciteitsrekening te verlagen. Maar wist je dat je de opbrengst van je zonnepanelen nog verder kunt optimaliseren? In dit artikel delen we vijf interessante feiten over salderen en geven we je tips om het maximale uit je zonnepanelen te halen.…

Geen zonnepanelen? Salderingsregeling kost je 300 euro per jaar

Salderingsregeling kost geld

In dit artikel lees je alles over de Salderingsregeling, wat het is, hoe het werkt en waarom het zo controversieel is. Nu de salderingsregeling wordt afgebouwd, was de ACM aanvankelijk voorstander voor het invoeren van een subsidie op de thuisbatterij.  herverdelingseffecten hiervan de oorzaak zijn.

Wat is de Salderingsregeling?

De Salderingsregeling is een regeling voor huishoudens met zonnepanelen waarbij de stroom die zij opwekken wordt afgetrokken van de stroom die zij afnemen van het net. Hierdoor betalen huishoudens alleen voor het nettoverbruik van stroom. De regeling is sinds 2013 van kracht en was bedoeld om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren.

Hoe werkt de Salderingsregeling?

Als jouw huishouden meer stroom opwekt dan verbruikt, lever je het overschot terug aan het net. Het energiebedrijf waarbij je bent aangesloten betaalt jou hiervoor een vergoeding. Als je meer stroom verbruikt dan opwekt, neem je stroom af van het net en betaal je hiervoor. Deze vergoeding is hoger dan wat het energiebedrijf jou betaalt voor de stroom die je teruglevert. Het verschil tussen de terugleververgoeding en de afnamekosten van stroom wordt verrekend op de energierekening.

Controverse rondom de Salderingsregeling

Hoewel de Salderingsregeling bedoeld was om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren, heeft het ook een keerzijde. Huishoudens zonder zonnepanelen betalen namelijk meer voor energie dan huishoudens met zonnepanelen. Mensen met zonnepanelen leveren stroom terug op het moment dat de marktwaarde laag ligt. Maar krijgen een standaard tarief hiervoor. En op het moment dat zij stroom afnemen, ligt de marktwaarde juist hoger dan het tarief dat ze betalen. Dit kost energieveranciers dus geld, en dat wordt doorberekend aan de huishoudens zonder zonnepanelen.  

De ACM schrijft dat ‘herverdelingseffecten’ het gevolg zijn van de werking van de Salderingsregeling. ‘De elektriciteitsprijzen op de groothandelsmarkten fluctueren fors. Over het algemeen zijn de prijzen op zonnige momenten significant lager dan op donkere momenten.